Cuprins
Electricitatea este probabil cea mai valoroasa resursa pe care o avem in societatea noastră moderna. Fara energie electrica, majoritatea lucrurilor pe care ne bazăm zilnic nu pot funcționa.
La ElectricianBv, stim cat de importanta este energia electrica pentru casa ta. Prin urmare, fie ca aveti nevoie de o reamenajare completă a locuintei dvs., o inspecție de siguranta de rutina, fie ca aveti doar un bec care palpaie pe veranda din spate, vom fi gata sa va oferim servicii rapide, profesioniste si sa avem grija de problema. Stim cat de importante sunt, asa ca nu vom face niciodata rabat de la calitate. Calitatea materialelor ofera siguranta.
Pentru o viata lipsita de griji și pentru siguranța dumneavoastră nu va jucați cu focul si cu instalația electrica. Chiar daca alegeti să vă puneți doar un singur bec și o singură priză în toată casa chemați-ne pe noi, un electrician autorizat se va deplasa la dumneavoastră.
Pentru comoditate va recomandam mai multe prize si posturi de comanda a iluminatului, dar nu toate sub aceeasi siguranta. De aceea ne putem întalni să vă ascultam toate dorintele în ceea ce priveste instalatia electrica si sa va oferim gratuit consultanta pentru a putea alege cea mai bună varianta conform nevoilor dumneavoastra.
O instalatie electrica corect efectuată se realizează de un electrician autorizat, folosind cele mai bune materiale care sa respecte toate normele tehnice. Noi, ElectricianBv NU Carpim, NU Improvizam, refuzam sa tragem cabluri din bazar si sa montam prize cumparate din surse necunoscute. Dacă vreti sa economisiti, faceti rabat de la orice altceva, de la calitatea sau culoarea varului, de la modelul de mobila, nu de la pretul instalației electrice. Ganditi-va ca un incendiu provenit de la instalatia electrica va poate narui toata munca de o viată.
Indiferent ca ai nevoie de un upgrade sau de o noua instalatie electrica, trebuie avut grija de mai multe aspecte.
Daca abuzezi de becuri si prize in fiecare camera, pe langa consumul crescut de energie, poti sa strici aspectul camerei, implicit al locuintei.
Atunci cand te hotarasti sa montezi aplice sau lustre, trebuie sa iei in calcul atat lumina naturala, cat si destinatia fiecarei camere in parte. Nu folosi nu folosi prea multe surse de lumina, alterneaza sursele de iluminat – bineinteles, acolo unde se poate. Foloseste benzi cu leduri, lampi sau spoturi; recomandat este un sistem de iluminat automat – pe piata se gasesc nenumarate solutii de iluminat cu senzori: becuri inteligente, spoturi sau plafoniere cu senzori de miscare.
Pentru a avea un aspect estetic, prizele se instaleaza in locuri cat mai ascunse, dar usor accesibile. Pozitia de jos a prizei este la 150 mm deasupra pardoselei, iar cea de sus este cea amplasată la 1,2 m deasupra pardoselei.
Intotdeauna sa montati prize cu protectie impotriva copiilor. Chiar daca nu aveti copii, poate aveti rude sau vecini care vin in vizita, iar copiilor lor le vin idei nastrusnice.
Inaltimea amplasarii intrerupatoarelor este dată de pivotarea mainii unui adult de inaltime medie, in functie de cot. Adica atunci cand mana este ridicata şi ii spunem pozitie inalta sau atunci când mana este intinsa in jos si ii spunem pozitie joasa. Este obligatoriu ca intrerupatorul luminii din camera, sa poata fi accesat din pragul usii. Intrerupatorul nu se amplasează niciodata după usa camerei, pentru a nu fi necesar sa mergi pe intuneric prin cameră pana il gasesti.
Daca aveti scari interioare, este bine sa amplasati un intrerupator la inceputul scarilor si unul la sfarsit, astfel incat sa aprindeti lumina cand urcati, apoi sa o stingeti cand ati ajuns la etaj. Acest procedeu se numeste Cap-Scara si este foarte des intalnit in locuintele cu scari interioare.
Cuprul este materialul cel mai potrivit atunci cand vine vorba de alegerea cablurilor electrice pentru locuinta ta. Are o rezistivitate redusa si e bun conductor. Si aluminiul este folosit in componenta retelelor electrice – este mai ieftin, dar are doar doua treimi din conductivitatea cuprului si se poate deforma in timp.
De asemenea, trebuie avut grija de unde cumparati cablurile electrice. Utilizarea conductorilor subdimensionati, fara izolatie ignifuga sau a cablurilor electrice produse (din resturi) in fabrici neautorizate, cu defecte si care nu respecta sectiunea / metalul declarat, sunt doar cateva probleme. Am gasit in instalatii conductori din fier otelit suflat cu bronz ca sa imite cuprul. Cum sa tragi un cablu realizat dintr-un metal care se foloseste la fabricarea rezistentelor de resou printr-un tub de plastic realizat din material inflamabil? Asta e practic crima cu premeditare.
Dimensiunile si izolatia cablurilor electrice sunt alese in functie de rolul pe care trebuie sa il indeplineasca si de intensitatea curentului electric la care vor fi supuse. In cazul locuintelor – case sau apartamente -, se folosesc cabluri cu conductori din cupru cu urmatoarele dimensiuni:
– 2,5 milimetri patrati pentru circuitele de prize;
– 1,5 milimetri patrati pentru circuitele pe care sunt amplasate sursele de iluminat.
Ce este impamantarea? Impamantarea sau legarea la pamant este cea mai intalnita metoda de protectie in cazul retelelor electrice, asta si pentru ca este obligatorie in orice instalatie, fie ca este vorba despre o locuinta, o cladire sau un alt obiectiv. Impantarea se face prin legarea la sol a unor conductori care in mod normal nu transporta energie electrica, dar pot sa faca asta atunci cand in circuit apare o defectiune.
Ce rol are impamantarea? asigura protectia oamenilor si a animalelor impotriva descarcarilor electrice si protejeaza echipamentele electrice impotriva descarcarilor electrice atmosferice sau a supratensiunilor care pot sa apara in circuitele electrice.
Daca locuinta dumneavoastra este in faza de constructie si inca nu sunteti hotarati de pozitionarea prizelor, implicit mobilierul si alte elctrocasnice, puteti sa puneti un numar minim dar, sa lasati loc pentru un viitor upgrade.
La o prima vedere, aceasta este numar de prize necesar pentru o casa/apartament cu 3 camere:
De asemenea, in functie de consumatorii pe care ii aveti in fiecare camera, unele aparate electrocasnice ( cele mari consumatoare de curent) au nevoie de prize individuale si circuit separat.
Exemple de consumatori mari:
Exemple de consumatori mici: